WEB_Emma_D2_©IrisDuvekot_25042024_1837
WEB_Emma_D2_©IrisDuvekot_25042024_1837

Ontdek het Emma Kinderziekenhuis

WEB_Emma_D1_©IrisDuvekot_23042024_1429

Internationaal toonaangevend

Het Emma Kinderziekenhuis levert al meer dan 150 jaar de allerbeste zorg voor ernstig zieke kinderen, vaak met complexe of zelfs levensbedreigende aandoeningen. Wat in 1865 begon met zes houten kribben in een voormalig Engels Weeshuis in het centrum van Amsterdam, is inmiddels uitgegroeid tot éen van de meest toonaangevende kinderziekenhuizen ter wereld.

Als onderdeel van Amsterdam UMC, de recente fusie tussen AMC en VUmc, is het Emma Kinderziekenhuis nu het grootste academische kinderziekenhuis van ons land. Jaarlijks worden zo’n 9.000 kinderen opgenomen en bezoeken 35.000 kinderen de polikliniek. Het Emma Kinderziekenhuis stelt elk kind in staat om het maximale uit het leven te halen, hier krijgen zij hulp om zo normaal mogelijk mee te kunnen doen met gezonde leeftijdsgenoten. Kinderen én hun ouders, broertjes en zusjes worden begeleid in hoe zij met hun ziekte om kunnen gaan.

De jonge jaren van het leven hebben een enorme impact op de kwaliteit van het leven als opgroeiend kind en later als volwassene. Zieke kinderen in het Emma Kinderziekenhuis verdienen onze allergrootste aandacht en beste zorg.

Foto Hans v Goudoever

Hans van Goudoever, Raad van Bestuur Amsterdam UMC, voormalig Hoofd Emma Kinderziekenhuis

Neem een kijkje in het Emma

Op 7 oktober 2015 werd het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis geopend door Zijne Majesteit de Koning. Het Emma Kinderziekenhuis combineert medische behandelingen met intensieve psychosociale begeleiding en helpt (chronisch) zieke kinderen om een zo volwaardig mogelijk leven in de maatschappij te krijgen.

Een kijkje achter de schermen laat zien welke ambities het Emma Kinderziekenhuis heeft. Met een multidisciplinair team werken we aan de zorg van morgen. Als hét academisch kinderziekenhuis van de metropoolregio Amsterdam blijven we de zorg met behulp van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe technologieën voortdurend verbeteren. Op veel gebieden heeft het Emma Kinderziekenhuis dan ook een Europese voortrekkersrol. Zo is het Emma expertisecentrum op het gebied van neonatologie, tal van zeldzame ziekten en beschikt het over een toonaangevende afdeling psychosociale zorg.

Historisch beeld Emma
Het Emma in 1898, dat jaar werden er in totaal 936 kinderen verpleegd.

Sinds 1865...

Het eerste kinderziekenhuis in Amsterdam werd in 1865 opgericht door armendokter dr. Samuel de Ranitz. Hij was pionier in de kindergeneeskunde, de komst van een kinderziekenhuis was namelijk niet onomstreden. Want was het niet veel beter als zieke kinderen in hun eigen gezin werden verpleegd? Het kinderziekenhuis kende echter snel een toeloop, jaarlijks moesten honderden opnameverzoeken worden afgewezen. Daarom werd er in 1873 besloten te verhuizen naar de Sarphatistraat, nummer 104. Het gebouw werd speciaal voor het kinderziekenhuis ontworpen en bood ruimte aan zo’n 120 patiëntjes. Na minstens 100 jaar op de Sarphatistraat gevestigd te zijn, verhuisde het Emma Kinderziekenhuis in 1988 naar de 8ste verdieping van het AMC, tegenwoordig Amsterdam UMC.