Bewegen op Recept

In het Emma Kinderziekenhuis worden kinderen behandeld voor complexe aandoeningen, zoals aangeboren hartafwijkingen en ernstige longproblemen bij vroeggeboorte. Deze aandoeningen beïnvloeden niet alleen het lichamelijk functioneren, maar hebben ook secundaire effecten op de hersenen en veroorzaken bijvoorbeeld problemen in cognitieve functies (zoals concentratie en geheugen). Dit heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van het kind, zowel het gebied van psychosociaal functioneren als op schoolprestaties.

Doneer nu
Innovatie & Onderzoek
Felice2

Het is welbekend dat bewegen een positieve invloed heeft op de lichamelijke gezondheid. Recent onderzoek bij kinderen laat ook positieve effecten zien op de hersenen, cognitieve functies, mentaal welzijn en schoolprestaties. Het bestaande onderzoek is bijna uitsluitend uitgevoerd bij gezonde kinderen, terwijl kinderen met een complexe aandoening juist baat zouden kunnen hebben bij de positieve effecten van bewegen.

 

Het Emma Kinderziekenhuis start de onderzoekslijn ‘Bewegen op Recept’. Deze onderzoekslijn onderzoekt de effectiviteit van beweeginterventies in de kindergeneeskunde. Het doel is de negatieve effecten van ziekte en behandeling op de werking van de hersenen te verminderen. De eerste stap is een onderzoek naar de effectiviteit van een beweeginterventie bij kinderen met een complexe aandoening en een verstoorde cognitieve ontwikkeling. Hierbij wordt ook het gebruik van e-health, zoals wearables, onderzocht om beweging te monitoren en stimuleren. De effecten op het psychosociaal functioneren en zelfvertrouwen worden ook onderzocht.

 

Olympisch kampioen en hockeyster Felice Albers is ambassadeur van het Bewegen op Recept. “Ik weet als geen ander hoe belangrijk sport en bewegen is. Daarom zet ik me in als ambassadeur voor het project Bewegen op Recept. Sport en beweging zijn een belangrijk onderdeel voor herstel. Laten we samen het verschil maken!”

Deel project