KNVB & Emma Kinderziekenhuis helpen sporters met hersenschudding

Het Emma Kinderziekenhuis werkt samen met de KNVB om jonge sporters met een hersenschudding goed te kunnen behandelen. Sporters met een hersenschudding kunnen terecht bij een speciale polikliniek van de KNVB. Samen met Emma Neuroscience van Amsterdam UMC doen artsen onderzoek om de behandeling en begeleiding van deze jonge sporters te verbeteren.

Polikliniek voor hersenletsel

“Hersenletsel kan in allerlei soorten en maten optreden”, zegt neurowetenschapper Marsh Königs. “Dat varieert van een lichte hersenschudding, iemand die even ‘weg’ is tot iemand die in coma raakt. Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen hoe ernstig het letsel is, of hoe snel de klachten zullen verdwijnen. Dat komt onder meer door de diversiteit van de klachten die kunnen optreden. Königs: “Waarschijnlijk zijn dit uitingen van subtypes van hersenschudding. Het zou daarom heel goed kunnen dat ieder subtype zijn eigen aanpak vereist.”

Om hier meer kennis over te vergaren, wordt er op de polikliniek ook wetenschappelijk onderzoek gedaan door promovenda Shari Langdon. “De hoop is dat het daardoor gemakkelijker wordt om te bepalen welke type hersenschudding een sporter heeft, en welke behandeling daarvoor het meest geschikt is.

Emma Neuroscience knvb
Marsh Königs en Shari Langdon

19.000 kinderen en jongeren met een hersenschudding

De polikliniek richt zich niet alleen op professionele en amateurvoetballers; alle sporters met een hersenschudding zijn welkom. Zij hebben wel een verwijzing nodig van de huisarts. Het doel van de poli is om hen weer verantwoord op het veld of in hun baan terug te laten keren. De KNVB maakte de komst van de poli mogelijk op de campus in Zeist, omdat het hersenschuddingen binnen het voetbal serieus neemt. Onderzoeker Marsh Königs van het Emma Kinderziekenhuis schat dat jaarlijks 19.000 kinderen en jongeren een hersenschudding oplopen. “We zien dat 80 tot 90 procent van hen na een dag of tien weer is hersteld. Bij 10 tot 15 procent duurt het langer.”

Wat is een hersenschudding?

Promovenda Shari Langdon legt in simpele woorden uit wat er gebeurt bij een klap tegen het hoofd. “Bij een val of klap tegen het hoofd kan door krachten die vanaf verschillende kanten op het brein inwerken, enorme druk worden uitgeoefend op de hersenen. Hierdoor kan de ‘bedrading’ in het hoofd beschadigd raken. Het probleem is dat deze schade niet op een CT-scan zichtbaar is. Wat we wel zien, is een verscheidenheid aan klachten en een beloop dat we niet goed kunnen verklaren.” Voor alle duidelijkheid: hersenbloedingen zitten hier niet bij. Dan is de klap zo heftig geweest dat er bloed in de hersen is gekomen met uitvalsverschijnselen tot gevolg. Dit soort verwondingen zijn goed op een scan te zien.

Lees meer

Deel dit artikel