Ambassadeur André Kuipers in het Emma Kinderziekenhuis op bezoek

André Kuipers is al lange tijd als ambassadeur verbonden aan onze stichting en aan het Emma Kinderziekenhuis. Dit betekent dat hij zich op meerdere manieren inzet voor het Emma en de kinderen. Eén van zijn mooiste initiatieven is misschien wel de ronde die hij geregeld langs de kinderen doet.

“Stel je voor dat je over een zwart fluwelen tapijt vliegt met gouden stiksels…” Het is de aarde in de nacht, zoals astronaut André Kuipers die vanuit de ruimte zag. Op die manier vertelt hij de kinderen over zijn avonturen. André: “Ik neem ze mee naar een andere wereld, even weg uit het ziekenhuis.” En dat doet hij heel bewust. Zelf is André opgeleid tot arts. Sterker nog, hij liep zijn coschappen in het Emma Kinderziekenhuis. “Maar daar heb ik het bewust niet over, ik wil ze juist even aan wat anders laten denken dan dokters. Een positief verhaal, en even de kinderen in het zonnetje zetten!”

Ruben (7) is zichtbaar overdonderd door het bezoek van de astronaut en kijkt verlegen naar zijn tablet. Maar als André vertelt over zijn indrukwekkende reis, zakt het tablet al snel naar beneden en luistert hij aandachtig naar de verhalen. Veel van de andere kinderen waar Kuipers op visite komt, moeten even ontdooien, maar André weet als geen ander wat zijn ‘publiek’ interessant vindt. Als we later even op de gang staan te wachten, komt de 7-jarige Kees op zijn blote voeten, samen met zijn vader, even terug om nog een vraag te stellen: “Hoe slaap je eigenlijk in de ruimte?” André neemt de tijd en vertelt hoe alles moet worden vastgezet, dus ook je bed. Zwevend slapen, dat is toch best even wennen!

Oscar van 16 wil het met André graag hebben over kunst. Hij heeft de ambitie om naar de kunstacademie te gaan, en laat zich graag inspireren door de astronaut. André vertelt over het mooiste land gezien vanuit de ruimte (de Bahama’s), hoe mooi de aarde in de nacht is, en dat Nederland vanaf boven gezien alweer een andere kleur heeft dan België.

Een handtekening, een foto, nog een vraag: niets is André te gek en hij neemt uitgebreid de tijd voor de kinderen. Hij weet kinderen met een verdrietig gezicht echt eventjes aan het lachen te maken en even ergens anders aan te laten denken.

André, namens Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis én de kinderen in het Emma: we zijn trots op jou als ambassadeur, tot de volgende keer!

Deel dit artikel