Angst, pijn en stress verminderen bij ernstig zieke kinderen

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis is mede initiatiefnemer van Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Met de opbrengst van initiatieven voor deze landelijke stichting worden projecten in het Emma Kinderziekenhuis mogelijk gemaakt om pijn, angst en stress te verminderen bij ernstig zieke kinderen.

Betere behandeling voor kinderen met chronische buikpijn

Ieder jaar bezoeken zo’n 13.000 kinderen de kinderarts met klachten van chronische buikpijn. Deze kinderen hebben een lagere kwaliteit van leven dan gezonde kinderen, hebben last van angst en depressie en ervaren aanzienlijk schoolverzuim.
De werking van zowel een dieet als pijnstilling is verrassend genoeg bij kinderen nog nooit goed onderzocht. We steunen onderzoek naar een betere behandeling voor deze groep kinderen. Vanuit het Emma Kinderziekenhuis wordt gekeken naar het effect van dieet of, als dat niet effectief blijkt te zijn, van een geneesmiddel dat de darmen doet ontspannen.

Driehonderd kinderen met chronische buikpijn worden de komende tijd gevolgd om zodoende de effecten te onderzoeken. We hopen dat de uitkomsten van dit onderzoek zullen bijdragen aan minder pijn bij deze groep kinderen en een betere kwaliteit van leven.

Qwiek-up

Vrolijke projecties voor minder angst en stress

De zesjarige Fayen kijkt naar projecties op het plafond vanuit haar bed in het Emma Kinderziekenhuis. Deze projecties zijn mogelijk door het gebruik van een Qwiek-up; een apparaat ontwikkeld door een ouder wiens kind langdurig in het ziekenhuis naar het plafond lag te kijken. In het Emma Kinderziekenhuis zijn Qwiek-up projectoren aangeschaft die een stukje afleiding bieden aan kinderen die ernstig ziek zijn en bijvoorbeeld langere tijd op de Intensive Care liggen. Het apparaat projecteert beelden op de wand of het plafond. De beelden zijn rustgevend of juist stimulerend en activerend. De Qwiek-up is er om kinderen te laten ontspannen, bijvoorbeeld in afwachting van een operatie.

ekzneodef8C1A9608

Minder prikken bij de allerkleinsten

Bloedafnames zorgen bij pasgeborenen en hun ouders voor ongewenste stress. Toch is dit vaak onvermijdelijk en van cruciaal belang om te meten of een zieke pasgeborene de juiste dosering geneesmiddelen in het bloed heeft. Om dit goed te controleren wordt meerdere keren bloed afgenomen.
Om stress te reduceren bij deze groep zieke kinderen steunen wij nu bijzonder wetenschappelijk onderzoek. Tijdens deze studie vanuit het Emma Kinderziekenhuis wordt bekeken of de controles ook kunnen worden gedaan via het speeksel in plaats van het bloed. Hiermee hopen we het aantal bloedafnames te verminderen en daarmee ook de stress te reduceren.

Deel dit artikel