“Door deze reis te maken kunnen wij écht iets doen voor Frederik.”

Met 9.000 kilometer op de teller komt het einde in zicht van de ongelofelijke reis die Wouter en Sina momenteel maken. Op de fiets dwars door Europa, ter ere van hun zoon Frederik die dit voorjaar geheel onverwachts vlak voor zijn geboorte overleed. “Terwijl de wereld om ons heen door blijft draaien kiezen wij ervoor de tijd te nemen om stil te staan bij het verlies van Frederik.” Met hun initiatief Cycling for Frederik haalt het stel geld op voor wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van de placenta in de laatste fase van de zwangerschap. Die teller staat inmiddels op ruim 58.000 euro. Wij spraken Wouter en Sina aan de vooravond van de laatste 1.000 kilometer huiswaarts.

De reis ging door vele landen, maar door de veranderende adviezen werden de originele plannen vaak aangepast. Er moest veel georganiseerd worden om de 10.000 kilometer te kunnen volbrengen. “Gelukkig waren wij flexibel met onze planning. We hebben onze route aangepast toen Spanje naar code oranje ging en nadat ook in Italië het aantal besmettingen begon te stijgen zijn we daar sneller vertrokken,” vertelt Wouter. Maar er waren meer uitdagingen onderweg: “Aangekomen in het zuidelijkste puntje van Portugal voelden wij ons ineens te ver van huis, te ver van onze familie en vrienden.” Halverwege de reis, rond het 5.000 km-punt, voelde Sina zich niet goed en besloot het stel in het tweede deel van hun reis langer op dezelfde plek te blijven en op die manier meer rust te creëren.

Inmiddels zijn Wouter en Sina, na een versnelde oversteek vanuit Italië via Oostenrijk naar Duitsland, aangekomen in München. Voor beiden een bekende plek waar familie hen zal aanmoedigen voor de laatste kilometers huiswaarts. Een plek om terug te blikken op de emotionele en bijzondere reis. “De tijd nemen voelt goed,” vertelt Wouter. “Deze tocht is voor Frederik. Het voelt goed om deze reis voor hem te maken, zo kunnen wij écht iets voor hem doen.”

Met 9.000 kilometer op de teller blikt Sina nu terug op de ontmoetingen tijdens hun reis en de bijzondere gesprekken die hieruit voortkwamen: “Het heeft mij verbaasd hoeveel vrouwen ik tegenkwam die ook iets vreselijks hebben meegemaakt. Verhalen die vrouwen met mij deelden nadat zij hoorden over de reden van onze reis. Over het verliezen van een kind, een onvervulde kinderwens of een miskraam. Ik heb tijdens onze reis geleerd niet te snel te oordelen over mensen die gefrustreerd lijken te zijn. Ik kon mij daar voorheen druk over maken, maar realiseer mij nu veel meer dat je nooit kunt weten wat er écht speelt.”

Inmiddels hebben meer dan 460 mensen gedoneerd voor de actie Cycling for Frederik. “Mensen zijn geraakt door ons verhaal en willen graag iets doen. Deze actie geeft iedereen de mogelijkheid om bij te dragen.” Want machteloosheid is wat overheerst, niet alleen bij vrienden en familie, ook bij Sina en Wouter zelf. “Deze tocht gaat niets veranderen aan onze situatie,” legt Sina geëmotioneerd uit. “Het geeft ons alleen de mogelijkheid en de tijd om te leren met het verlies van Frederik om te gaan. Ik denk niet dat ik de abnormale situatie waarin wij terecht zijn gekomen ooit echt zal begrijpen. Maar wellicht komt met deze reis meer besef dat dit voor ons de realiteit is. Wij zullen Frederik altijd moeten missen.”

Tijdens de tocht hebben Sina en Wouter veel gezelschap gehad van vrienden, familie en landgenoten die zij onderweg tegenkwamen. “De bijzondere ontmoetingen, de top van de Mont Ventoux, de avonden lang praten over Frederik, het wandelen met hond Bismarck door de natuur, een bezoek aan Rome waar nu bijna geen toeristen zijn… Dat zijn de dingen die ons bijblijven. En tegelijkertijd zijn dat de momenten die we óók met Frederik zouden willen delen.”

Inmiddels zijn Wouter en Sina gewend aan het continu onderweg zijn, maar na vier maanden reizen is het tijd om huiswaarts te keren. Bij aankomst in Nederland volbrengen zij hun tocht van 10.000 kilometer en kunnen zij ontzettend trots zijn op het bijeengebrachte bedrag voor wetenschappelijk onderzoek. “Het is heel dubbel. Ik had deze tocht liever nooit hoeven maken,” vertelt Sina. “Ik wilde veel liever het leven samen met Frederik meemaken, het leven met hem dat ik niet ken, maar wel mis. Ik realiseer mij nu dat het leven kort en kostbaar is, dat geestelijke en fysieke gezondheid onbetaalbaar is. Als je lieve familie en vrienden hebt én ook nog eens gezonde kinderen, dan heb je de hoofdprijs in handen.”

Op 8 november a.s. komen Wouter en Sina weer thuis. De opbrengst van Cycling for Frederik komt volledig ten goede aan wetenschappelijk onderzoek. Sina en Wouter dragen hiermee bij aan onderzoek dat vanuit het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC en UMC Groningen wordt gedaan naar het functioneren van de placenta in de laatste fase van de zwangerschap.

Wij zijn Sina en Wouter heel dankbaar voor hun inzet en openhartigheid en wensen hen heel veel sterkte en succes bij het volbrengen van hun reis.

Deel dit artikel