Een rondleiding op de Intensive Care voor kinderen

Een opname op de afdeling Intensive Care Kinderen (ICK) is een ingrijpende gebeurtenis voor ouder en kind. De Zorgpunt app helpt ouders en kinderen om zich voor te bereiden.

Apparaten, monitoren, geluiden en slangetjes in een patiëntenkamer kunnen angst en vragen oproepen bij ouders. In zo’n hectische periode gaat mondelinge informatie soms het ene oor in en het andere oor uit. Om ouders (en kinderen boven de leeftijd van 12 jaar) de kans te geven om alle informatie nog eens terug te lezen en te kijken, zowel tijdens als na de opname, richt de Intensive Care voor kinderen een app in voor ouders en kinderen.

De Zorgpunt app is ontwikkeld door de afdeling IC Neonatologie met financiële ondersteuning vanuit Stichting Steun Emma. De afdeling Intensive Care voor kinderen maakt nu van deze mogelijkheden ook gebruik door de app speciaal voor deze afdeling in te richten.

Een rondleiding door een IC kamer voor kinderen

Allereerst is het belangrijk ouders een goede introductie te geven op de afdeling: Waar zijn al die slangetjes voor? Wat is er te zien op de monitoren? En waar kunnen ouders douchen? Om antwoord te geven op deze vragen heeft de ICK bovenstaande video opgenomen voor de app waarin kinderverpleegkundige Ariënne een rondleiding geeft.

Naast een informatiebibliotheek, heeft de Zorgpuntapp ook een dagboekfunctie waarmee ouders het verloop van de opname van hun kind kunnen bijhouden. Deze gegevens kunnen zij delen met vrienden of familieleden die zij hier toegang toe verlenen. Ook kan de verpleging (beveiligd) berichten en foto’s naar het dagboekje van de ouders verzenden, zodat ouders weten hoe het met hun kind gaat wanneer zij zelf niet op de afdeling zijn. Hiervoor gebruikt de ICK verpleging iPads die gedoneerd aan het Emma Kinderziekenhuis via Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis.

Deel dit artikel