Elektronische neus voorspelt overlevingskans ondervoede kinderen

De overlevingskans van ernstig ondervoede kinderen vergroten door inzet van een robotneus?

Kinderartsen van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC willen een speciale en betaalbare “eNose” ontwikkelen voor ziekenhuizen in landen met minder financiële middelen. Zodat er in de toekomst minder kindersterfte door ondervoeding zal zijn. De eNose is een apparaat dat het reukorgaan nabootst en verschillende ziektes kan opsporen door te ruiken aan de ontlasting. De eNose wordt al ingezet in de ruimtevaart, maar tot voor kort nog weinig in het ziekenhuis.

Kinderarts Tim de Meij: “Voor mijn promotieonderzoek hebben we de eNose omgebouwd, zodat die kon worden gebruikt om aan ontlasting te ruiken. Deze eNose bleek ziekten op te kunnen sporen waarbij de samenstelling van het microbioom verstoord is, zoals ontstekingsziekten van de darm en bloedvergiftiging bij couveusekinderen. Het microbioom is ieders unieke bacteriehuishouding waar je met onderzoek en analyse veel informatie uit kunt halen. De technologie van de eNose werkt snel en is weinig belastend voor het kind.

Kinderarts Wieger Voskuijl: “Op basis van de geurprofielen van ondervoede kinderen in een ziekenhuis in Kenia en Malawi, kon met de eNose vrij nauwkeurig worden gemeten wie er binnen enkele dagen na opname zou overlijden en welke kinderen het zouden overleven”.

Samen met hun collega’s deden beide kinderartsen een aanvraag voor dit onderzoek. Met de toekenning vanuit Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis kunnen 500 kinderen in onder meer Bangladesh en Malawi worden onderzocht. En dat is hard nodig, want hoewel kindersterfte de laatste decennia is afgenomen, gaan er dagelijks wereldwijd nog altijd 16 duizend kinderen dood door ondervoeding. Ten zuiden van de Sahara sterft een op de twaalf Afrikaanse kinderen aan ondervoeding.

Wist je dat de eNose ook kan worden ingezet op de couveuse-afdeling in het Emma Kinderziekenhuis? Daarover later meer!

Deel dit artikel