Lezen met Martha van de Kinderbibliotheek

Martha Naarden-Oskam is één van de vele vrijwilligers die in het Emma Kinderziekenhuis voor een glimlach op de gezichten van de patiënten zorgt. Elke woensdagochtend gaat zij met een grote kar vol boeken langs de verpleegafdelingen in het Emma, zodat iedereen die dat wil een mooi boek kan lenen. We spraken haar uitgebreid over haar bijzondere werk.

Liefde voor kinderen en boeken

Martha is al ruim 2 jaar boekenvrijwilliger in het Emma Kinderziekenhuis, en heeft daarvoor ook regelmatig ingevallen. Met een achtergrond in het onderwijs en een grote liefde voor kinderen en boeken, kwam ze in het Emma als vrijwilliger van de kinderbibliotheek terecht. Het is duidelijk dat ze dit werk met ontzettend veel plezier doet, want ze vertelt vol enthousiasme over haar activiteiten.

Voor iedereen een passend boek

Tijdens haar ronde met de boekenkar brengt ze een bezoek aan alle afdelingen van het kinderziekenhuis. De kinderen van de Dagbehandeling, de afdelingen Intensive Care, Zuigelingen (voorleesboeken voor ouders), Grote Kinderen, Kinderoncologie en Tieners, de school en de speelkamers. Voor iedereen heeft Martha wel een passend boek op de kar staan. Hoewel er bij de tieners behoorlijk wat concurrentie is van iPad en smartphones, weet Martha dankzij haar uitgebreide boekencollectie zelfs deze leeftijdsgroep tot het lezen van een boek te inspireren.

 

Biebproof

Martha regelt de inkoop van de boeken zelf. Eén keer per jaar brengt ze een bezoek aan een speciale bibliotheekboekenwinkel in Zoetermeer. “De boeken die hier worden verkocht, zijn ‘biebproof’. Dat betekent dat ze een harde kaft hebben zodat ze tegen een stootje kunnen, en er een speciale coating omheen zit zodat ze makkelijk weer kunnen worden schoongemaakt als ze vies zijn geworden.”

 

Favorieten

Wanneer de kinderen een boek mogen uitzoeken, valt het op dat er een paar boeken favoriet zijn: voor de jonge lezers zijn dat Jip en Janneke, Woezel en Pip, Dikkie Dik, Donald Duck en Nijntje zijn zeer populair. Ook de zoekboeken, waarbij je bijvoorbeeld moet zoeken naar een bepaald plaatje, doen het altijd goed. Niet alleen voor tieners maar ook voor jonge kinderen zijn de paardenboeken erg populair, dus die staan hoog op het verlanglijstje voor het volgende bezoek aan de bibliotheekboekenwinkel!

 

Glimlach

Het mooiste aan haar werk vindt Martha dat ze een glimlach op het gezicht van een kind kan toveren als ze een mooi boek voor ze heeft gevonden. “Als je ziet dat een kind met een sip gezichtje op zijn of haar kamer zit en je hem of haar dan blij kunt maken met een prachtig boek over prinsessen of brandweerauto’s, dan haal ik daar heel veel voldoening uit”, aldus Martha.

Deel dit artikel