Onderzoek naar chronische buikpijn bij kinderen

Ieder jaar bezoeken zo’n 13000 kinderen de kinderarts met klachten van chronische buikpijn. Deze kinderen hebben een lagere kwaliteit van leven dan gezonde kinderen, hebben last van angst en depressie en ervaren aanzienlijk schoolverzuim, gemiddeld zo’n 18 dagen in de voorgaande 6 maanden. Ondanks de huidige psychologische- en medicamenteuze behandelingen houdt nog zo’n 40% van de kinderen klachten en hebben zij dus een andere behandeling nodig.

De standaardbehandeling van chronische buikpijnklachten is uitgebreid uitleg krijgen over de aandoening, waardoor het kind en zijn ouders enigszins gerustgesteld worden. Daarnaast worden adviezen gegeven over diëten (lactosevrij, laag FODMAP) en pijnstilling te gebruiken voor de buikpijn. De werking van zowel een dieet als pijnstilling is verrassend genoeg bij kinderen nog nooit goed onderzocht.

Daarom onderzoekt Prof. Dr. Marc Benninga (onze poeppoli dokter) in 10 ziekenhuizen in Nederland bij 300 kinderen met chronische buikpijn het effect van bovenstaand dieet, en als dat niet effectief blijkt te zijn, het effect van mebeverine, een geneesmiddel dat de darmen doet ontspannen.