Onderzoek naar pijn en stress bij te vroeg geboren kinderen

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij in 2018 hebben de academische kinderziekenhuizen Emma, Sophia en Wilhelmina financiële steun ontvangen voor onderzoek naar pijn en stress bij te vroeggeboren baby’s. Inmiddels nemen 240 kinderen en hun ouders deel aan het onderzoek. Dat is ontzettend goed nieuws!

Jaarlijks worden Nederland ca 14.000 baby’s te vroeg geboren. Deze kwetsbare kinderen liggen vaak maanden in een couveuse op een neonatale intensive care afdeling. Deze opname gaat door intensieve behandelingen en de prikkels die hiermee gepaard gaan, helaas samen met veel pijn en stress. Belangrijke organen zoals de hersenen en longen, zijn bij deze kinderen nog onrijp en kunnen door de pijn en stress beschadigd raken. Dit heeft levenslange gevolgen.

“We werken nu hard aan een vervolgproject om deze kinderen en hun ouders ook in de toekomst te kunnen beschermen en hen te helpen gezond op te groeien.”

“We kunnen de effecten van stress en pijn op de organen en de latere ontwikkeling alleen goed onderzoeken als we landelijk samenwerken. En omdat pijn en stress door iedereen gezien wordt als een groot en ingewikkeld probleem zijn alle centra zeer gemotiveerd om mee te werken. En dat geldt ook voor alle ouders. Want we zien allemaal dat we met de kennis van dit onderzoek de uitkomst van de kinderen kunnen verbeteren.”, zegt Prof. dr. Anton van Kaam, Hoofd Intensive Care Neonatologie in het Emma Kinderziekenhuis.

Deel dit artikel