Serah-Jane: het verhaal achter de baby op de billboards

Sinds maart van dit jaar zijn op verschillende plekken in Amsterdam beelden van de te vroeg geboren Serah-Jane te zien op abri’s en billboards. Op deze manier vragen we als Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis aandacht voor de afdeling IC Neonatologie, die binnenkort wordt verbouwd om de faciliteiten en de zorg nóg beter te maken. We spraken de ouders van Serah-Jane over het verhaal achter de ‘billboard-baby’.

Een dinsdagmiddag in het Emma Kinderziekenhuis. Een jongetje rent met zijn infuuspaal door de gangen, verpleegkundigen zwermen rond en het zonlicht verwarmt de patiëntenkamers. We treffen Latoya in een van de kamers op de afdeling Emma Tuin, waar onder andere zuigelingen worden opgenomen. Ze is met haar dochtertje Serah-Jane net weer in het Emma Kinderziekenhuis aangekomen. Ook haar vriend Rendell komt de kamer binnen. Hij vertelt aan zijn vriendin: “Serah-Jane slaapt, ze vond het zuustofkapje niet leuk, toen ging ze wel even morren, maar ze werd snel rustig. Ze zijn nu bezig met het onderzoek”.

De ouders hebben een lange weg bewandeld. Op 26 december werd Serah-Jane geboren. Latoya was nog maar 29 weken zwanger toen ze ’s nachts wakker werd met buikpijn. “Ik heb een hoge pijngrens en ik dacht, dat hoort er gewoon bij. Maar toen het de volgende ochtend steeds erger werd, heb ik het toch maar aan mijn moeder verteld. Die belde gelijk een taxi en zo zaten we al snel op de Spoedeisende Hulp van Amsterdam UMC.” Na een echo is al snel duidelijk dat het foute boel is. Latoya: “Binnen no-time stond mijn kamer vol met wel 9 mensen. Ze zeiden me: ‘Het gaat niet goed met de baby, maar we gaan er alles aan doen.’, ik kon alleen maar huilen…”

Dat er weinig tijd was, bleek uit alles. “Ik werd op de onderzoektafel naar de operatiekamer gereden. Nee, ik werd erheen gerend. Ook voor een ruggenprik was geen tijd meer. Ik ging onder narcose en drie minuten later was Serah-Jane er.” Al met al een surrealistische ervaring. Rendell: “De hele situatie was doodeng, maar toch vond ik de geboorte heel mooi.”

De kleine Serah-Jane bleek niet genoeg zuurstof te krijgen in de buik, doordat de moederkoek verschoven was. Daarbij lieten de onderzoeken zien dat Latoya waarschijnlijk ook een zwangerschapsvergiftiging had.

Serah-Jane doet het na de geboorte goed. De verloskundige geeft haar vlak na de geboorte nog een ‘score’ van 0, maar al heel snel zit dit cijfer op de 8. Latoya: “Ze liet ons onmiddellijk zien hoe sterk ze is.” Serah-Jane moest een week in de couveuse liggen en kwam goed op gewicht. Ze mocht naar een algemeen ziekenhuis en zo vertrok het nieuwe gezinnetje naar een ziekenhuis dichter bij hun eigen huis. Daar werd niet veel later geconstateerd dat Serah-Jane een open ductus heeft. Een verbinding tussen de aorta en de longslagader die bij vroeggeboren baby’s soms niet vanzelf sluit. In overleg met de artsen van het Emma is dan ook besloten deze te laten sluiten. Na een succesvolle operatie in Leiden, waar de hartoperaties voor kinderen worden gedaan, komt Serah-Jane toch weer in het Emma Kinderziekenhuis terecht. Ze maakt geluid bij de ademhaling en dat moet onderzocht worden. Rendell: “Nu wordt gekeken waar dit geluid vandaan komt. Ik hoop dat dit de laatste ingreep is. Met zo’n narcose komt er toch weer een stof in dat lijfje. Ze is nog zo klein…”

Voor ouders waarvan hun kindje op dit moment onder narcose is, is het stel verbazingwekkend rustig. Latoya: “Vanaf het eerste moment hebben we heel veel vertrouwen. Ze laat zelf zien dat het goed gaat en dat geeft ons kracht”.

Beroemde baby

Met haar drie maanden is Serah-Jane nu al een ‘beroemde baby’. Ze prijkt in de campagne ‘Maak ons nog beter’- van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. Rendell: “We zijn ontzettend dankbaar dat we met Serah-Jane hieraan mee mogen werken, dat Serah-Jane gezien wordt.” Latoya: “Op deze manier kunnen we mensen laten zien hoe het óók kan gaan. We willen mensen meegeven dat het belangrijk is om sterk te blijven, hoe moeilijk de situatie ook is.”

 

Een stapje dichter bij huis

Als we een dag later langslopen is vader Rendell net Serah-Jane aan het verschonen. De uitslag van het onderzoek is niet waar de ouders op hadden gehoopt, maar vader blijft positief: “Haar linker stemband is verlamd. Dit is gebeurd tijdens de operatie aan de ductus. Iets waarvan de dokters ons al verteld hadden dat dat zou kunnen gebeuren.” De verpleegkundige komt de kamer binnen: “Ik heb de ambulance besteld, om 15:00 uur mogen jullie naar het OLVG”. “Dit is een goed teken”, vertelt vader. “Voor nu wordt er niks gedaan met haar stemband. Het zou vanzelf over kunnen gaan, en anders kan ze er rond de basisschool-leeftijd aan geholpen worden. Voor nu gaan we naar het ziekenhuis dicht bij huis en kan Serah-Jane verder aansterken. We horen daar wat de vervolgstappen gaan zijn, maar we zijn weer een stukje dichter bij huis.”

Deel dit artikel