Steun voor innovatief onderzoek

Hoe maken we de zorg van morgen nog beter? Wetenschappelijk onderzoek is hierin van essentieel belang. Ieder jaar ondersteunen wij daarom vijf studies, geselecteerd door een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad.

_DJO6887

1. De beste behandeling voor OCD

Wat als je als kind niet meer kunt spelen met leeftijdsgenootjes? Voor kinderen met OCD (osteochondraal defect) in hun enkel is dit vaak heel moeilijk. OCD is een aandoening aan het kraakbeen en het onderliggend bot. Op dit moment passen deze kinderen hun activiteiten aan op het geleiden van pijn, dit heet skifull neglect. Onderzoekers willen deze behandeling vergelijken met een gipsbehandeling en kijken welke van de behandelingen tot een betere uitkomst leidt. Peter Struijs legt uit: “Voor dezelfde afwijking in het kniegewricht is aangetoond dat een periode van gips en begeleiding bij revalidatie bijdraagt aan deze genezing. Mogelijk geldt voor de enkel hetzelfde.”

_DJO6835

2. Op zoek naar modificerende genen

Bij de ziekte galactosemie kan melksuiker niet goed verbranden door een erfelijke afwijking in het GALT gen. Een gevaarlijke ziekte voor pasgeborenen die we gelukkig kunnen herkennen door middel van een hielprik. Sommige kinderen hebben veel last van complicaties bij de ziekte, terwijl andere kinderen bijna geen complicaties ervaren, maar waarom? “Wij denken dat de verschillen worden veroorzaakt door invloed van andere genen dan het GALT gen op het ziektebeloop,” vertelt Annet Bosch. Met een speciale techniek gaan we op zoek naar modificerende genen die helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen.

_DJO6857

3. Het voorspellen van leverschade

1 op de 3 kinderen met obesitas krijgt leververvetting (NAFLD) wat op lange termijn leverschade tot gevolg kan hebben. Bart Koot gaat onderzoeken of er stofjes en veranderingen in het bloed zijn die leverschade kunnen voorspellen: “In een groep jong volwassenen met obesitas en NAFLD die we gedurende 10 jaar in het Amsterdam UMC hebben gevolgd analyseren we in bloed van hun eerste bezoek of er stoffen zijn die samenhangen met leverschade 10 jaar later. Ook onderzoeken we of veranderingen in bloed gedurende deze 10-jaars periode samenhangen met het ontstaan van leverschade.”

Wetenschappelijk onderzoek

4. Darmontstekingen voorkomen door moedermelk

Wanneer baby’s te vroeg geboren worden kunnen zij te maken krijgen met de ernstige darmziekte Necrotiserende enterocolitis (NEC). “Voeden met moedermelk is de beste strategie om NEC te voorkomen, maar we snappen nog steeds niet precies waarom,” vertelt Renee Scheurs. “We verwachten dat moedermelkblaasjes een rol kunnen spelen hierin.” In deze studie zullen twee technieken gecombineerd worden, namelijk het namaken van minidarmen van menselijke stamcellen en het isoleren van moedermelkblaasjes uit moedermelk.“ Door beide technieken te combineren kunnen we onderzoeken hoe moedermelkblaasjes in staat zijn de babydarm te beschermen en te genezen.

_DJO6777

5. Minder angst en pijn door Virtual Reality Hypnose

Veel kinderen ervaren angst en pijn tijdens medische handelingen, zoals het krijgen van een prik of het inbrengen van een sonde. “Prikangst leidt tot stress, zorgt ervoor dat kinderen liever niet meer behandeld willen worden of naar het ziekenhuis willen komen en zorgt daarmee voor gezondheidsschade op korte en lange termijn,” vertelt Tessa Sieswerda. In de Arcade studie doet een groep kinderartsen van het Emma Kinderziekenhuis onderzoek naar het effect van Virtual Reality Hypnose als middel om pijn en angst te verminderen.

Deel dit artikel