Van ziekenhuis naar thuis, hoe kunnen we meten wat gezinnen écht helpt?

De overgang van ziekenhuis naar thuis is voor ouders met een ernstig ziek kind dat complexe zorg nodig heeft vaak zeer intensief en stressvol. Zij moeten allerlei zaken regelen en daarnaast ook het zelfvertrouwen krijgen om essentiële medische zorg zelf thuis te kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige beademing of het geven van sondevoeding.

“Gelukkig zijn er veel initiatieven om deze gezinnen te ondersteunen. Bijvoorbeeld door ouders al tijdens de opnameperiode in het ziekenhuis te trainen in bepaalde vaardigheden,” vertelt verpleegkundig onderzoeker Jolanda Maaskant. “Wat alleen onduidelijk blijft, is hoe we goed kunnen meten of deze initiatieven ook daadwerkelijk helpen. Eerdere studies zijn op verschillende manieren gemeten en geven daarom moeilijk vergelijkbare resultaten.”

Jolanda deed samen met haar collega’s een aanvraag bij onze ronde voor steun aan wetenschappelijk onderzoek. Met onze steun kunnen zij nu een standaard set van uitkomsten (“Core Outcome Set”) ontwikkelen voor dergelijk onderzoek naar de overgang van ziekenhuis naar thuis. Tijdens dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van literatuuronderzoek, interviews met ouders en zorgverleners. Samen maken we de overgang van het Emma Kinderziekenhuis naar huis nóg beter.

Deel dit artikel