Vroeggeboorte: een rollercoaster

Er was geen vuiltje aan de lucht. Tessa had net haar babyshower gehad en een standaard controle bij de verloskundige zag er goed uit. Toch veranderde dat van de ene op de andere dag. Met een zwangerschap van slechts 31 weken werd Guus geboren. Tessa en haar man Donovan kwamen in een rollercoaster terecht. Een rollercoaster waarvan veel mensen geen idee hebben. De ouders willen daarom graag vroeggeboorte (prematuriteit) op de kaart zetten met hun verhaal.

Guus-11

Naar het ziekenhuis

Tessa: “Ik voelde me niet lekker, maar ik ben alsnog die ochtend thuis aan het werk gegaan. Rond de lunch had ik rechts onder in mijn buik pijn die uitstraalde naar mijn rug. Toen heb ik toch maar de verloskundige gebeld. Zij constateerde dat ik een vingertopje ontsluiting had… Een vriendin bracht me naar het ziekenhuis, want Donovan was een paar dagen daarvoor vreselijk door zijn rug gegaan en kon amper lopen. Het nieuws dat we daar kregen, kwam als een bom binnen: ‘je lichaam lijkt al te willen gaan bevallen’”.

Overlevingskansen

Tessa werd naar het Amsterdam UMC, locatie VUmc gebracht. De arts vertelde dat ‘de kansen er goed uitzagen’. Donovan: “daar hadden we nog niet bij stil gestaan, en ik schrok dus juist heel erg van dat bericht. Heel heftig als je over overlevingskansen na gaat denken.”

De volgende ochtend ging het opeens heel snel. De kamer werd omgebouwd en Donovan nam ter voorbereiding de nodige pijnstillers voor zijn rug. Om 14.00 uur, 24 uur nadat Tessa de eerste pijn had gevoeld, kwam Guus ter wereld. “Hij moest gelijk in een plastic zak om warm gehouden te worden en na 1,5 minuut bij mij op de buik moest hij mee voor controles, maar ik heb het als een heel mooie geboorte ervaren. Een geweldig team dat me er goed doorheen heeft gecoacht en Don aan mijn zijde!”

Na bevalling

Prematuriteit op de kaart

Na een paar uur zaten alle controles voor Guus en de nazorg voor Tessa er even op, en kreeg het kersverse gezinnetje tijd voor elkaar. “We lagen samen op een bed met Guus erbij. Een prachtig moment. We hebben er een selfie van gemaakt en deze doorgestuurd naar vrienden en familie met het bericht dat Guus er is. We werden overspoeld met heel veel steun en liefdevolle reacties waar we ontzettend veel aan hebben gehad. Toch hebben we ook gemerkt dat de gevolgen van een vroeggeboorte nog bij weinig mensen bekend is: het was het voor ons ook een heel nieuwe wereld. Sommigen denken misschien: hij is er en er wordt voor hem gezorgd. Maar de zorgen die wij dagelijks hier in het ziekenhuis meemaken zien zij niet. We kregen ook appjes terug: ‘gefeliciteerd en geniet van de roze wolk’, maar die roze wolk is er helemaal niet: je hebt negen weken te vroeg een plotselinge bevalling meegemaakt en je moet je zorgen maken om de gezondheid van je kind die in een couveuse ligt en voorlopig niet mee naar huis mag. Dat is ook de reden dat we ons verhaal graag willen vertellen. Er is nog niet genoeg bekend rondom prematuriteit. We praten nu iedereen uitgebreid bij over wat het inhoudt.”

Zorgpunt app

De ouders vertellen wat de vroeggeboorte voor Guus in de praktijk betekent: ondersteuning van de ademhaling, de nodige medicatie en aan de monitor om onder andere hartslag en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten te houden. Omdat je daar wel eens een dipje in ziet, zorgt juist die monitoring voor nog meer spanning bij de ouders: ze weten inmiddels als geen ander wat de getallen op het scherm betekenen en denken bijvoorbeeld samen met de zorgverlener mee over het toedienen van de juiste hoeveelheid zuurstof. Guus zijn longen zijn de grootste zorg, en dat zal voorlopig ook zo blijven. Zo moet het jonge gezin extra voorzichtig zijn in de buurt van verkouden en rokende mensen bijvoorbeeld. Donovan: “ik heb tijdens ons verblijf op de IC Neonatologie de ZorgPunt App helemaal uitgeplozen. Ik vond het heftig te lezen wat een vroeggeboorte allemaal met zich meebrengt, ook de komende jaren nog. Wat mij echt heeft geholpen is alle praktische informatie in de app over de zorg, over vroeggeboortes en over de hele afdeling. Zo heb ik het protocol voor handen wassen ook telkens doorgestuurd als we bezoek kregen, heel handig!”

Tessa, Donovan en Guus

Moedermelkbank

Na een intensieve week op de IC Neonatologie van het Emma mocht Guus naar een ziekenhuis dichter bij huis. Tessa: “vanaf het moment dat we daar in een eigen kamer met Guus terecht kwamen, konden we pas echt wat meer tot rust komen met z’n drietjes. Dat was ook het moment dat ik ging nadenken over iets wat me eerder al was verteld: de moedermelkbank. Ik heb een goede productie en je kunt je moedermelk doneren voor te vroeg geboren kinderen waarvan de moeder niet genoeg melk heeft. Toevallig raakte ik hier op de afdeling met een andere moeder aan de praat die er gebruik van mocht maken, en ze was daar zo ontzettend blij mee. Toen ik aangaf dat ik overwoog ook te doneren reageerde ze zó dankbaar dat ik inmiddels donateur ben geworden”

Thuiskomst in zicht

Waarom Guus zo vroeg geboren werd, is niet bekend. Wel is bevestigd dat bij een eventuele volgende zwangerschap de kans op weer een vroeggeboorte hoog is: een kans van vijfentwintig procent. Maar de ouders kijken na twee maanden in het ziekenhuis vooral uit naar huis. Guus is van de apparatuur af en heeft alleen nog een sonde. Als hij meer dan de helft van de voeding zelf kan drinken, mag hij eindelijk mee naar huis. Donovan: “Dat zou zomaar volgende week al kunnen zijn. Zijn kamertje is nu helemaal af, dus we zijn er klaar voor!”

Deel dit artikel