Zakaria kan weer dromen over zijn toekomst

Koorts, buikpijn en niet goed kunnen bewegen... En de klachten werden steeds erger. Op een gegeven moment kon Zakaria (17) zelfs zijn bed niet meer uitkomen. Wat was er met hem aan de hand?

Het was het begin van een langdurig traject. Een speurtocht naar de diagnose, iets waar kinderartsen vaak mee geconfronteerd worden. Hij ging via de huisarts naar het streekziekenhuis en vandaar eerst naar het Prinses Maxima Centrum (PMC) en uiteindelijk naar ons Emma kinderziekenhuis.

Er vonden vele onderzoeken plaats en het was ondanks alle inspanningen erg lastig om de definitieve diagnose vast te stellen. Het was een tijd vol intense onzekerheid en spanning. Op basis van scans moest Zakaria naar het PMC, omdat er sterk gedacht werd aan lymfklierkanker. “Ik dacht op dat moment dat ik kanker had; ik had de woorden ‘verdenking op’ niet eens gehoord”. Een operatie volgde, maar het was geen lymfklierkanker en de zoektocht eindigde in het Emma.

In een van de eerste gesprekken in het Emma zei hij verontrust: “Ik wil pas iets horen van de dokter als ze weten wat het is”. Op basis van de uitgenomen lymfklieren kon een zeer zeldzaam afweerprobleem vastgesteld worden: de ziekte van Castleman. Toen veranderde er veel, want met deze diagnose kon ook de juiste behandeling met immuuntherapie snel gestart worden. De kinderartsen konden Zakaria geruststellen dat hij weer beter ging worden en dat gaf vertrouwen voor de toekomst. Het herstel is ook daadwerkelijk gekomen.

Zakaria: “Wat ik heb meegemaakt, mag een ander niet overkomen.” En daarmee doelde hij op de weken van onzekerheid, stress en slapeloosheid.

Daarom zijn nieuwe technieken die snel richting kunnen geven aan verschillende hoofdgroepen van ziekte zeer belangrijk. Deze hoofdgroepen zijn (1) infectie, (2) afweerstoornis of (3) kanker. De symptomen van deze drie groepen kunnen heel erg op elkaar lijken en het stellen van een diagnose erg lastig maken.

Door het ontwikkelen van innovatieve testen proberen onderzoekers en artsen in het Emma sneller een diagnose vast te stellen. Iedere ziektegroep heeft namelijk zijn eigen unieke reactie in het lichaam en die reactie kan je meten. Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis heeft tijdens het exclusieve EmmaNext.gala 2022 fondsen geworven om nieuwe technieken, waarmee snellere diagnoses kunnen worden vastgesteld, te financieren. “Ik ben blij dat het Emma Kinderziekenhuis mij zo snel kon behandelen”. En nu? Zakaria kan weer sporten én dromen over zijn toekomst: voetballen bij Ajax.

Deel dit artikel