Minder pijn en angst door VR-brillen

Pijn en angst verminderen door middel van afleiding? Dat kan met behulp van de VR-brillen die in het Emma Kinderziekenhuis gebruikt worden. Kinderartsen Tessa Sieswerda-Hoogendoorn en Corien de Groot-Eckhardt vertellen over deze speciale brillen.

“Wij gebruiken de brillen vooral voor korte handelingen, zoals het prikken van een infuus of het wisselen van een verband,” vertelt Tessa. “op de brillen zijn allerlei verschillende dingen te zien, zoals filmpjes, spelletjes en hypnose apps. Het idee van de brillen is, dat pijn veel meer is dan iets wat je met een pijnstiller kan behandelen. In pijn zitten ook emoties en herinneringen aan eerdere pijn. Door kinderen een hele andere ervaring aan te bieden met behulp van de brillen, helpen wij de hersengebieden die betrokken zijn bij de verwerking van pijn, niet te activeren. Dit zorgt voor minder pijn.” Door wetenschappelijk onderzoek kunnen de brillen steeds effectiever worden ingezet. Zo wordt er momenteel onderzocht op welk moment en op welke wijze de brillen het beste werken om erachter te komen hoe de vR-bril het beste helpt om pijn en angst te verminderen.

Ook bij chronische pijn kunnen de brillen worden ingezet, zoals bij kinderen met sikkelcelziekte. “Sikkelcelziekte is een chronisch genetische aandoening waarbij je rode bloedcellen de vorm van een sikkel aannemen wat voor heftige pijnaanvallen kan zorgen. We zijn gestart met een pilot studie waarvan de eerste resultaten ontzettend positief zijn. We hadden een meisje op de eerste hulp met een pijnlijke aanval die de bril opzette. Het was eigenlijk om een infuus te krijgen en daar gaf het een hele mooie afleiding voor, maar ze voelde ook haar sikkelcel pijn niet als ze de bril opzette. Zij heeft de bril veel opgehad tijdens die dagen en dat hielp haar om beter om te kunnen gaan met die pijn. We zijn nu bezig met de voorbereidingen op een grotere studie om te kijken of het gebruik van de bril ook leidt tot minder pijnstilling, minder complicaties en ook minder lange opnameduur in het ziekenhuis,” vertelt Corien.

Deel dit artikel