IC Neonatologie

Eén op de twaalf kinderen wordt al voor de 37ste week van de zwangerschap geboren en jaarlijks ruim 2.000 kinderen zelfs voor de 32ste week. Wanneer baby’s zo vroeg worden geboren, is de kans groot dat dit blijvende gevolgen heeft op hun functioneren op latere leeftijd. Voor de allerkleinsten is daarom de allerbeste zorg nodig, wij steunen het nieuwe expertisecentrum IC Neonatologie van het Emma Kinderziekenhuis.

Doneer nu
Faciliteiten & voorzieningen
IC Neonatologie

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan een geheel nieuw expertisecentrum IC Neonatologie. Een afdeling voor de allerkleinsten. De start van hun leven heeft een enorme impact op de kwaliteit van hun leven als opgroeiend kind en later als volwassene. Daarom verdienen zij onze allergrootste aandacht en beste zorg. Vele donateurs, actievoerders en warme relaties hebben bijgedragen aan de realisatie van deze nieuwe intensive care couveuse afdeling. In 2022 zijn de eerste 18 bedplekken in gebruik genomen en in 2023 zal het expertisecentrum geheel zijn deuren openen. Een grote mijlpaal, mede mogelijk gemaakt dankzij uw steun!

IC Neonatologie
Op de nieuwe IC Neonatologie zijn speciale tweelingkamers.

Uniek expertisecentrum voor de allerkleinsten

Het nieuwe expertisecentrum IC Neonatologie is uniek in Europa. Zo zijn er speciale tweeling- en drielingkamers, bieden couplet care kamers de mogelijkheid om een zieke moeder samen met haar zieke kind te verzorgen en is er een skillslab waar ouders getraind kunnen worden om verpleegkundige handelingen te verrichten.

Wist je dat...

IC Neonatologie

Van zaal naar single bed units

Voorheen was de IC Neonatologie een zaal met couveuses. Op de nieuwe afdeling heeft ieder kind een eigen kamer. Hier is ook plek voor een ouder om te blijven slapen.
buidelen

Innovatief onderzoek helpt

Onderzoek maakt de zorg voor de allerkleinsten nog beter. Met de 'Bambi band' is in de toekomst wellicht draadloze monitoring mogelijk, wat het buidelen makkelijker maakt.
Baby in couveuse

Samen vanaf het eerste begin

In de couplet care kamers kan een zieke moeder in dezelfde kamer worden opgenomen als haar zieke baby. Zo blijven zij 24/7 samen.
Joes – IC Neonatologie

Kennis delen in het skillslab

In het skillslab kunnen zorgprofessionals getraind worden en ouders vertrouwd raken met (medische) handelingen bij hun prematuur geboren baby.
Fotografie: Mark van den Brink
ICN-verpleegkundige Kiki | Foto: Mark van den Brink

Family Integrated Care

IC Neonatologie-verpleegkundige Kiki Ruhe aan het woord: “Er is momenteel op de Intensive Care Neonatologie een belangrijke ontwikkeling gaande op het gebied van Family Integrated Care, waarbij de ouders veel meer dan vroeger onderdeel uitmaken van het zorgteam. Met hun eigen kennis van het kind willen we de ouders als gelijkwaardige partner beschouwen. Er is veel onderzoek naar gedaan en het blijkt dat positieve effecten geeft; de kinderen groeien er bijvoorbeeld beter van en de ouders ervaren minder stress.”

Onze droom is dat onze meiden hier natuurlijk goed uitkomen en dat zij later net zoveel voor de wereld kunnen betekenen als de mensen op de IC Neonatologie voor ons gezin hebben betekend.

De droom van Laurentia en Colin, ouders van prematuur geboren tweeling Moana en Louana.

Maak ons nog beter

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis heeft zich jarenlang ingezet voor de realisatie van de nieuwe IC Neonatologie. Met de impactvolle campagne ‘Maak ons nog beter’ en het vieren van de ‘Nieuwe Mijlpaaltjes’ werd elk stapje in de goede richting belicht. Prematuren zijn namelijk kleine vechtersbaasjes die -als het goed gaat- telkens kleine overwinningen boeken: gewichtstoename, van de IC af, zelf drinken, naar huis. Vele donateurs hebben geholpen om een bijdrage van 2,5 miljoen euro te realiseren. Bekijk de case video van onze prijswinnende campagne.

Veelgestelde vragen IC Neonatologie

De ‘oude’ afdeling werd veel te krap. In de zalen stonden meerdere couveuses omringd door medische apparatuur. Voor de behandelaars (verpleegkundigen, artsen en anderen) en natuurlijk ook de ouders was nauwelijks ruimte. Daarnaast was er een gebrek aan privacy en was er geen mogelijkheid voor ouders om 24u per dag bij je kindje te zijn. In de nieuwe situatie zijn er 36 kamers voor ernstig zieke pasgeborenen. Op deze kamers hebben ouders meer privacy en kunnen zij dag en nacht bij hun kind verblijven. Ook zijn er speciale kamers waar net bevallen ernstig zieke moeders en hun zieke baby’s samen worden verzorgd. Daarnaast zijn er voorzieningen voor ouders, zoals gemeenschappelijke koffiekamer om te ontspannen.

De stichting heeft bijgedragen aan bijzondere faciliteiten voor de nieuwe afdeling, kinderen en ouders. Denk aan familiekamers, zogenaamde ‘kangoeroe stoelen’ waar ouders met hun kindje kunnen buidelen (huid op huid contact) en een videosysteem op de units voor continu visueel contact. Daarnaast maakt de stichting innovaties mogelijk zoals een speciaal skillslab en wetenschappelijk onderzoek om daarmee de zorg voor de allerkleinsten steeds beter te maken.

Jazeker! Donaties voor de IC Neonatologie blijven heel hard nodig. Met jouw steun kunnen wij bijvoorbeeld nieuwe studies mogelijk maken om de oorzaken, behandeling en gevolgen van ernstige ziektes bij te vroeg geboren- en ernstig zieke baby’s te onderzoeken. Zo kunnen we met de technologie van vandaag de zorg van morgen nog beter maken. Ook blijven we ons inzetten voor het steunen van gezinnen op de IC Neonatologie, bijvoorbeeld door projecten die bijdragen aan het reduceren van angst en stress bij ouders en kinderen.

Dit is een specialisme in de kindergeneeskunde voor de zorg aan te vroeg geboren baby’s en ernstig zieke pasgeboren baby’s. Deze pasgeborenen worden vaak op een speciale intensieve zorgeenheid van een ziekenhuis behandeld: de Intensive Care Neonatologie (IC
Neonatologie), ook wel de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) genoemd.

De ‘Maak ons nog beter’ campagne van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis werd mogelijk gemaakt door reclamebureau Joe Public, die deze campagne gesponsord (kosteloos) voor ons heeft gemaakt. Ook de media exploitanten zoals JC Decaux en Jean Mineur hebben hun diensten gesponsord aangeboden, eveneens tijdens de ‘Nieuwe Mijlpaaltjes’ campagne als slotstuk in 2021. We vragen iedereen om expertise en producten gesponsord aan te bieden voor het Emma Kinderziekenhuis. Ook onze ambassadeurs hebben belangeloos bijgedragen.

Deel dit project