Kind heeft stem in eigen zorgtraject

In het Emma vinden we het belangrijk om het kind een stem te geven in de behandeling en de zorg die hij of zij krijgt. Dit doen we middels vragenlijsten via het KLIK PROM portaal (www.hetklikt.nu), ontwikkeld op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Psychosociale Zorg. De uitkomsten van deze vragenlijsten spelen een belangrijke rol bij het proces van samen beslissen, omdat ze gebruikt worden als basis voor het gesprek met de zorgverlener. Echter, hiervoor is het zeer belangrijk dat kinderen de uitkomsten begrijpen, zodat ze deze kunnen bespreken met de zorgverlener tijdens hun afspraak.

Doneer nu
Innovatie & Onderzoek
KinderAdviesRaad – foto Gerritjan Huinink
Fotograaf - Gerritjan Huinink

Helaas zijn de huidige manieren waarop deze uitkomsten worden getoond nog niet speciaal ontworpen of aangepast voor kinderen. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de beste manier om deze resultaten aan kinderen te laten zien, zodat zij ze goed begrijpen. Hierdoor zijn kinderen nog niet volledig betrokken bij het proces van samen beslissen.

In samenwerking met kinderen uit de Kinder Advies Raad willen de onderzoekers bekijken welke manieren van presenteren het best te begrijpen zijn voor kinderen. Op deze wijze willen ze de  meest effectieve manier ontwikkelen om de uitkomsten van vragenlijsten aan kinderen te tonen. Vervolgens willen ze dit implementeren in het KLIK PROM portaal. Zo kunnen kinderen die behandeld worden in het Emma Kinderziekenhuis of andere kinderziekenhuizen, de uitkomsten bekijken en goed begrijpen. Dit zal hun mogelijkheid om volwaardig deel te nemen aan het proces van samen beslissen vergroten.

In het Emma Kinderziekenhuis starten er jaarlijks verschillende wetenschappelijke onderzoeken, dankzij de steun van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. Met zorgvuldige selectie door de Wetenschappelijke Advies Raad (WAR), zijn er dit jaar zes projecten geselecteerd die de kinderzorg naar nieuwe hoogten tillen. De WAR houdt daarbij scherp toezicht op originaliteit, haalbaarheid, relevantie en wetenschappelijke inhoud. Samen met ons, kun je de nieuwste ontwikkelingen ontdekken die de toekomst van de kindergeneeskunde vormgeven. Laat je inspireren en blijf op de hoogte van het onmisbare werk dat zich in ons ziekenhuis ontwikkelt.

Deel dit project