Onderzoek naar cystinose

Cystinose is een erfelijke aandoening die leidt tot slechte werking van meerdere organen, waarbij de nieren als eerste worden aangetast. Hoe cystinose zich precies ontwikkelt, is nog niet helemaal duidelijk. Dat maakt het lastig om nieuwe behandelingen te vinden

Doneer nu
Innovatie & Onderzoek
pexels-pixabay-356040

Op dit moment is cysteamine de standaardbehandeling voor deze aandoening. Hoewel dit medicijn helpt bij het verminderen van de ophoping van lysosomale cystine, gaat het gepaard met bijwerkingen en vertraagt het enkel de voortgang van de ziekte.

In het Emma Kinderziekenhuis zetten onderzoekers alles op alles om de complexiteit van cystinose te begrijpen en effectievere behandelingen te ontdekken. Ze hebben een hypothese: panthotenaat (vitamine B5) gebruikt kan worden om deze te herstellen. Ze verwachten dat vitamine B5 het energiemetabolisme in cystinose cellen te herstellen.

De resultaten van het onderzoek kunnen enorm veel impact hebben op de behandeling van cystinose patiƫnten. Vitamine B5 is al op de markt verkrijgbaar. Wanneer de effectiviteit hiervan is bewezen, kan het snel worden ingezet bij de behandeling van cystinose. De onderzoekers zijn hoopvol dat deze bevindingen een nieuwe horizon openen voor de patiƫnten die getroffen zijn door deze zeldzame aandoening.

In het Emma Kinderziekenhuis starten er jaarlijks verschillende wetenschappelijke onderzoeken, dankzij de steun van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. Met zorgvuldige selectie door de Wetenschappelijke Advies Raad (WAR), zijn er dit jaar zes projecten geselecteerd die de kinderzorg naar nieuwe hoogten tillen. De WAR houdt daarbij scherp toezicht op originaliteit, haalbaarheid, relevantie en wetenschappelijke inhoud. Samen met ons, kun je de nieuwste ontwikkelingen ontdekken die de toekomst van de kindergeneeskunde vormgeven. Laat je inspireren en blijf op de hoogte van het onmisbare werk dat zich in ons ziekenhuis ontwikkelt.

Deel dit project