20231006_0002_EMMANXT_Gala_HighRes_0028_FH
Foto WP 600×600

EmmaNext.gala 2023

Jubileum editie

Na de succesvolle edities van de afgelopen jaren,  vond dit jaar een bijzonder 5de jubileum plaats. Waar bij deze editie de grootste uitdaging binnen de gezondheidzorg centraal stond; Mentale gezondheid bij kinderen & jongeren. Tijdens het EmmaNext.gala ’23 in het Transformatorhuis in Amsterdam is een waanzinnig mooie opbrengst van €1.012.035,- opgehaald voor het Emma Kinderziekenhuis!

Met elkaar hebben we een belangrijke volgende stap gezet binnen de grootste uitdaging in gezondheidszorg. We kunnen beginnen met het realiseren van een nieuwe vorm van behandeling binnen de mentale gezondheidsproblematiek bij kinderen en jongeren. Elk kind verdient namelijk een wereld waarin hun mentale welzijn wordt gekoesterd en beschermd.

Mentale gezondheid

Mentale problemen vormen één van de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg. Zeker bij jongeren. Door onwetendheid en schaamte wordt veel te laat hulp ingezet. Jongeren voelen zich eenzaam en weten niet bij wie ze terecht kunnen.

Onze aandacht gaat uit naar deze jongeren en de unieke gecombineerde hulp die wij ze bieden. Vanuit de kinder- en jeugdpsychiatrie van het Emma Kinderziekenhuis zijn wij er voor alle ernstig zieke kinderen. De fysieke gezondheid van een kind gaat immers hand in hand met de mentale gezondheid. Het één is onlosmakelijk verbonden met het ander.

 

 

 

 

 

Facts

6

1 op de 6 kinderen heeft mentale problemen

7

Het duurt gemiddeld 7 jaar voordat een kind professionele hulp zoekt, vaak door schaamte en ontwetendheid

40.000

Een jongere staat samen met 40.000 leeftijdsgenoten gemiddeld 6 maanden op de wachtlijst bij de GGZ

7

1 op de 7 jongeren denkt wel eens serieus na over zelfdoding

Gesteunde projecten

Mentale problemen onder jongeren zijn urgenter en actueler dan ooit. Het duurt gemiddeld 7 jaar voordat een kind professionele hulp zoekt, vaak door schaamte of onwetendheid. En de wachtlijsten voor hulp zijn lang – op dit moment wachten tienduizenden jongeren gemiddeld 6 maanden op hulp vanuit de GGZ. Dan is het vaak al te laat: belangrijke stappen in de ontwikkeling naar volwassenheid zijn verstoord. Het huidige zorgstelsel kan hen op korte termijn niet de hulp bieden die zij nodig hebben.

Het Emma Kinderziekenhuis wil bouwen aan een wereld waarin we niet wachten tot problemen nog groter worden, maar juist één waar we voorkomen. Een wereld waarin we verdriet en ellende voor kunnen zijn en tegelijkertijd geld kunnen besparen. Niet alleen in het Emma, maar in heel Nederland. Daarom nemen we, als grootste academische kinderziekenhuis van Nederland, onze landelijke verantwoordelijkheid.

Vanuit het Emma Kinderziekenhuis willen we sneller zorg bieden door muurloos te werken. Wij brengen de hulp naar de belevingswereld van de jongeren, middels het online platform ENYOY. Dit platform is een co-creatie tussen jongeren, professionals van het Emma en internationale partners. Binnen ENYOY kunnen jongeren zelf, waar en wanneer zij willen, werken aan hun mentale gezondheid en worden zij gecoacht en uitgedaagd door psychologen en andere (ervaringsdeskundige) jongeren. En het werkt: de psychische klachten nemen af, het sociaal functioneren verbetert en jongeren ervaren een betere kwaliteit van leven. Nu is het tijd om dit platform op landelijke schaal uit te rollen.

Voor elk kind de beste toekomst. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar voor sommige kinderen en jongeren is dat niet zo gewoon. Het Emma Kinderziekenhuis biedt als enige in Nederland specialistische zorg aan kinderen met een complex lichamelijk- én psychisch ziektebeeld. Kinderen en jongeren komen pas op deze Medisch Psychiatrische Unit (MPU) terecht als een behandeling elders niet meer helpt. De afdeling wordt vaak als ‘last resort’ gezien.

Als enige kinder-MPU in Nederland heeft het Emma een landelijke verantwoordelijkheid. De wachtlijsten zijn zorgwekkend lang. Daarom gaan we verbouwen en wordt het aantal beschikbare bedden verdubbeld. Het is een spannende en emotionele opname voor zowel het kind als de familie. We doen er dan ook alles aan om een zo prettig mogelijke omgeving te creëren. We willen een ‘healing environment’ creëren met een omheinde tuin om even te kunnen ontspannen, een fijne eigen kamer met logeerbed voor de ouders en een chillroom om een spelletje te spelen, te gamen of terug te trekken op de plofbank. Het moet een ‘tijdelijk-thuis’ worden waar het kind echt kind is en een jongere perspectief en hoop voelt.

Eetstoornissen zoals anorexia nervosa worden gekenmerkt door een sterke preoccupatie met voedsel en gewicht en een vertekend lichaamsbeeld. Ernstige anorexia nervosa heeft duidelijke lichamelijke en somatische gevolgen, waarvan lage bloedsuikers en een trage hartslag berucht zijn en beschouwd worden als reden om patiënten op te nemen in het ziekenhuis.

Tot nog toe worden kinderen en adolescenten strikt gecontroleerd op het voorkomen van complicaties wat betreft suikerspiegels en hartritme. Het is onduidelijk wat het nut en efficiëntie zijn van willekeurige controle, afkappunten van suikerspiegels en ziekenhuisopnames.

Bovendien is ziekenhuisopname vaak traumatisch en niet kosteneffectief. Daarnaast lijdt de continue lichamelijke aandacht voor suikerspiegels en het hartritme tot stress bij patiënten, ouders en zorgverleners. Tevens wordt de eetstoornis door deze regelmatige expliciete controles in het ziekenhuis schijnbaar een lichamelijke aandoening die afleidt van de psychiatrische begeleiding. Daarom wordt er nu onderzoek gedaan naar thuismonitoring van plasma suikerspiegels (sweet) en hartritme (hearts) in adolescenten met restrictieve anorexia nervosa.

Het project “Sweethearts” is innovatief en baanbrekend omdat continue monitoring op afstand deze bovenstaande problemen niet alleen moet voorkomen, maar ook moet leiden tot (kosten)effectievere, efficiëntere en minder traumatische zorg.

Als de mentale gezondheid in het geding komt, kan er levenslange schade ontstaan"

Prof. Arne Popma: Kinder- en Jeugdpsychiater

Contact

WEB_Emma_D2_©IrisDuvekot_25042024_1429

Nicole Meijer

Fondsenwerving en Partnerships

Nicole Meijer

Fondsenwerving en Partnerships

WEB_Emma_D2_©IrisDuvekot_25042024_1553

Joshua Zacharioudakis

Fondsenwerving

Joshua Zacharioudakis

Fondsenwerving

WEB_Emma_D2_©IrisDuvekot_25042024_1198

Charlotte de Groot

Evenementen

Charlotte de Groot

Evenementen

EmmaNext.gala 2023 | Fotograaf: Floris Heuer

Abel

Morgen is vandaag

Voor elk kind de beste toekomst. Dat is waar we in het Emma Kinderziekenhuis dagelijks naar streven.

Het Emma Kinderziekenhuis presenteert met trots het fotoboek ‘Morgen is Vandaag’, een inspirerende verzameling van foto’s en interviews met kinderen die moedig vechten tegen ziekten en tegenslagen. Over kinderen en jongeren voor wie de toekomst niet zo dreigt te lopen als zij zelf en hun ouders hadden gedacht.

lees meer over het fotoboek | morgen is vandaag