Onderzoek naar idiopathisch nefrotisch syndroom

Ieder jaar krijgen ongeveer 60 Nederlandse kinderen tussen de 2 en 6 jaar de diagnose idiopathisch nefrotisch syndroom (INS). Bij deze zeldzame aandoening lekken de nieren eiwitten naar de urine. Hierdoor hoopt vocht op in de weefsels en is er een verhoogde kans op infecties.

Doneer nu
Innovatie & Onderzoek
Knipsel

De oorzaak van de aandoening is nog steeds onbekend, waardoor het lastig is om de juiste behandeling te vinden. Al decennia lang wordt dezelfde behandeling gegeven: de kinderen krijgen een prednisonkuur. In eerste instantie lijkt de behandeling succesvol, maar bij 80% van de kinderen komt de ziekte weer terug en wordt opnieuw prednison gegeven. Langdurig gebruik van prednison heeft heftige bijwerkingen, zoals gewichtstoename en huidveranderingen, tot hoge bloeddruk en psychische klachten.

Kindernefroloog aan het Emma Dr. Antonia Bouts heeft de LEARNS studie opgezet, samen met twee andere landelijke expertisecentra. In dit onderzoek richten zij zich op zowel behandeling van als onderzoek naar het idiopathisch nefrotisch syndroom. De voorgeschreven prednison wordt gecombineerd met een ander middel, levamisol, om te zien of de ziekte wegblijft, of minder vaak terugkomt. Daarnaast proberen ze het ontstaan van de aandoening te ontrafelen. Alles met als doel om het nefrotisch syndroom met één behandeling te kunnen genezen.

De afdeling kindernefrologie van het Emma Kinderziekenhuis focust zich op een aantal pijlers: niertransplantatie, idiopathisch nefrotisch syndroom, CAKUT (aangeboren aandoeningen van de nieren en urinewegen) en hyperoxalurie. Stichting Steun Emma steunt meerdere wetenschappelijke onderzoeken, waaronder het onderzoek van Antonia Bouts naar het idiopathisch nefrotisch syndroom.

Deel dit project