Niertransplantatie bij kinderen (Torque Teno Virus)

Voor kinderen in het laatste stadium van nierfalen is een niertransplantatie beter dan dialyse om hun nierfunctie te herstellen. Na een niertransplantatie moet het kind levenslang afweer onderdrukkende medicijnen slikken om afstoting van de nieuwe nier te voorkomen.

Doneer nu
Innovatie & Onderzoek
Foto WAR-TTV

De dosering van deze medicatie komt erg nauw: een te hoge dosis neemt grote risico’s met zich mee, maar een te lage dosis kan leiden tot afstoting van de nier. Recente ontwikkelingen wijzen op het Torque Teno Virus (TTV), één van de anellovirussen, als een potentiële marker om de afweeronderdrukking te meten bij volwassen transplantatiepatiënten. Lage TTV-waarden in het bloed blijken vaker voor te komen bij patiënten die te maken hebben met nierafstoting.

Om de zorg voor kinderen met een nieuwe nier in het Emma Kinderziekenhuis te verbeteren, gaan onderzoekers de TTV-waarden in het bloed van deze kinderen meten op verschillende momenten na de transplantatie. Hiermee willen zij onderzoeken of de hoeveelheid van dit virus in het bloed iets kan zeggen over de kans op nierafstoting en ook over de kans op infecties en kanker. De onderzoekers gaan daarbij onderzoeken wat er gebeurt met de anellovirussen van de donornier nadat deze is getransplanteerd naar de ontvanger.

Dit onderzoek heeft het potentieel om de zorg voor kinderen na een niertransplantatie aanzienlijk te verbeteren. Door beter te begrijpen hoe TTV samenhangt met afstoting en andere gezondheidsaspecten, kunnen artsen mogelijk in de toekomst TTV opnemen in de reguliere bloedtesten van patiënten. Dit zou de zorg voor kinderen die een niertransplantatie hebben ondergaan naar een hoger niveau tillen.

In het Emma Kinderziekenhuis starten er jaarlijks verschillende wetenschappelijke onderzoeken, dankzij de steun van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. Met zorgvuldige selectie door de Wetenschappelijke Advies Raad (WAR), zijn er dit jaar zes projecten geselecteerd die de kinderzorg naar nieuwe hoogten tillen. De WAR houdt daarbij scherp toezicht op originaliteit, haalbaarheid, relevantie en wetenschappelijke inhoud. Samen met ons, kun je de nieuwste ontwikkelingen ontdekken die de toekomst van de kindergeneeskunde vormgeven. Laat je inspireren en blijf op de hoogte van het onmisbare werk dat zich in ons ziekenhuis ontwikkelt.

Deel dit project