Qwiek.up

Een ziekenhuisbezoek kan voor een kind heel spannend zijn. Tijdens een opname of een bezoek zijn er allerlei handelingen, denk aan het prikken van een infuus of het maken van een scan. Onze medisch pedagogisch zorgverleners bereiden de kinderen voor op spannende behandelingen, blijven bij de kinderen wanneer dit nodig is en zorgen voor afleiding.

Doneer nu
Psychosociale Zorg
foto 1 Qwiek.up

Er zijn allerlei methodes en spellen, die kunnen helpen bij deze afleiding. De Qwiek.up is één van de tools die voor afleiding kan zorgen. Met dit apparaat worden beelden geprojecteerd op de muur of op het plafond. Door middel van deze projecties bevinden kinderen zich even niet tussen de ziekenhuismuren. Kunnen ze even wegdromen naar een andere, fijne wereld waarin “het ziek zijn” niet bestaat.

Het Emma beschikt inmiddels over tien Qwiek.ups op onder andere de Kinder Intensive Care en in de uitslaapkamers van het operatiegebied. Danielle van Diemen-Loup is medisch pedagogisch zorgverlener, “Ik streef ernaar om de opname voor een kind en gezin zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. De Qwiek.up kan hier een hulpmiddel in zijn”.

In het Emma wordt de Qwiek.up ingezet voor reductie van angst tijdens een medische handeling. Het is een hulpmiddel om het kind af te leiden. Daarnaast wordt het voor ontspanning gebruikt, vooral bij kinderen die langere tijd op de kamer liggen. Daniëlle vult aan: “De focus van de pijn afhalen, door ze eventjes in een andere wereld te brengen.”

Ook tijdens medische hypnose en ontspanningsoefeningen wordt gebruik gemaakt van de Qwiek.up. “Vooral de muziek is dan rustgevend. Je merkt dat kinderen zich zo makkelijker over kunnen geven aan de situatie.”

Deel dit project