Emma Neuroscience

De Emma Kinderziekenhuis Neuroscience Group doet onderzoek naar de effecten van ziekte en behandeling op de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren. Om dit te onderzoeken is het nodig om de hersenontwikkeling van gezonde kinderen en jongeren goed in kaart te brengen. Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis steunt innovatief onderzoek naar het brein, zo kunnen we de zorg nog beter maken.

Doneer nu
Innovatie & Onderzoek
Emma Breinbus

In je eigen straat meedoen aan wetenschappelijk onderzoek naar het brein

Het Emma Kinderziekenhuis heeft sinds kort een ware Emma Breinbus. Deze Breinbus is een initiatief van het N=You Kenniscentrum Kinderpsychiatrie (onder leiding van Hilgo Bruining) en de Emma Neuroscience Group van het Emma Kinderziekenhuis (Marsh Königs en Jaap Oosterlaan). Het voertuig heeft een ingebouwde EEG-installatie die gekoppeld is aan een soort muts met elektroden die de elektrische activiteit van de hersenen meten. Hierdoor kunnen jonge patiënten gewoon in hun eigen straat meedoen aan wetenschappelijke studies naar het brein.

De initiatiefnemers merkten dat het voor zieke kinderen en hun ouders belastend is om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Ze moeten immers wéér naar het ziekenhuis, terwijl ze daar al heel vaak komen voor hun behandeling, of die periode juist liever willen afsluiten. Daarom besluit ongeveer 40 procent van de ouders om niet mee te doen aan wetenschappelijke studies. Hierdoor worden de onderzoeksgroepen kleiner.

Marsh Konings
Dr. Marsh Königs, Emma Neuroscience

Aan het woord: Dr. Marsh Königs, neurowetenschapper in de Emma Neuroscience Group

“Studies lopen vaak uit doordat het langer duurt dan verwacht om voldoende deelnemers te vinden. Met de Emma Breinbus kun je meedoen aan onderzoek vanuit je eigen straat of schoolplein.”

De onderzoekers merken ook dat kinderen van hoger opgeleide ouders vaker meedoen. Pijnlijk genoeg zijn de effecten van ziekte vaak juist het meest ingrijpend bij kinderen van lager opgeleide ouders.

“Op de meest kwetsbare groep hebben we dus het minste zicht. We hopen die ongelijkheid tegen te gaan door echt iedereen te betrekken bij onze studies; de toegankelijkheid van de Breinbus kan hierbij helpen.”

Een kijkje in de Emma Breinbus

De Emma Breinbus is van alle gemakken voorzien en bevat een afgesloten en geluiddichte onderzoeksruimte, verwarming en verkoelingsmogelijkheden zodat de bus het hele jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast is er een live beeldverbinding voor ouders zodat zij kunnen meekijken bij het onderzoek, een keukenblok met voorzieningen voor het afnemen van bloedsamples en huidbiopten, en een ventilatiesysteem zodat ook tijdens strenge covid-19 maatregelen het onderzoek in de bus door kan gaan. Ten slotte heeft de bus zijn eigen stroomvoorziening zodat de onderzoekers ook bij scholen een mobiele testlocatie kunnen creëren voor de efficiënte werving van gezonde kinderen.

Bron: Amsterdam UMC, lees hier meer over Emma Neuroscience.

 

Deel dit project