Dwars door Nederland voor moedermelk tegen corona

Via Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis wordt de studie COVID-Milk financieel mogelijk gemaakt. Wij zijn benieuwd hoe het gaat met het onderzoek naar corona-antistoffen in moedermelk en vroegen het Britt van Keulen, arts-onderzoeker in het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC.

Kan moedermelk helpen bij de behandeling van kinderen en kwetsbare groepen met het coronavirus?

Om die vraag te beantwoorden is de studie COVID-Milk gestart. Momenteel helpen zo’n dertig moeders die borstvoeding geven en waarvan bekend is dat zij het coronavirus al hebben doorgemaakt met het zoeken naar het antwoord.

In de media is eind april, bij de start van het onderzoek, veel aandacht geweest voor de COVID-Milk studie. Onderzoekster Britt, zelf hoogzwanger, was te horen op Radio 538 en het nieuws was onder meer te zien en lezen via RTL Nieuws en Het Parool.

moedermelk 2
Moedermelk voor het Covid-Milk onderzoek.

Van het zuidelijkste puntje van Limburg tot Den Helder, we gaan het hele land door om de gekolfde melk op te halen

Arts-onderzoeker Britt van Keulen, Emma Kinderziekenhuis

Vliegende start

Al deze aandacht heeft ervoor gezorgd dat COVID-Milk een vliegende start heeft gemaakt. De benodigde 30 moeders zijn gevonden en hebben zelfs al melk gekolfd voor het onderzoek. “Momenteel reizen twee studententeams het hele land door om de moeders te bezoeken”, vertelt Britt van Keulen enthousiast. “Van Zeeland tot Groningen, van het zuidelijkste puntje van Limburg tot Den Helder, we gaan het hele land door om de gekolfde melk op te halen.”

De moedermelk wordt naar het laboratorium van Sanquin gebracht om daar te worden onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen. Belangrijk om te weten is of deze antistoffen aanwezig zijn én ook na pasteurisatie aanwezig blijven. Als dat zo is kunnen kwetsbare groepen mogelijk baat hebben bij behandeling met moedermelk.

Op de vraag of kwetsbare ouderen dan daadwerkelijk een beker moedermelk moeten gaan drinken antwoordt Britt: “Dit gaan we nog verder onderzoeken. Mogelijk zal het worden aangeboden als mondspoeling, omdat het grootste effect kan worden bereikt in de mond- en keelholte.”

Hoe gaat het onderzoek nu verder?

Door de financiering via Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis kan het onderzoek, indien er inderdaad antistoffen worden aangetroffen, direct een vervolg krijgen en verder worden opgeschaald. “Binnen enkele weken verwachten we uitsluitsel te kunnen geven over de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus”, legt Britt van Keulen uit. “We kunnen de inzet van de moedermelk dan breder gaan testen bij een kwetsbare groep en in vergelijking met een neutrale groep monitoren of zij minder vaak of minder ernstig ziek worden door het coronavirus. De uitkomsten van dat laatste deel zullen binnen enkele maanden duidelijk worden.”

Mogelijk zal de moedermelk worden aangeboden als mondspoeling, omdat het grootste effect kan worden bereikt in de mond- en keelholte.

Arts-onderzoeker Britt van Keulen, Emma Kinderziekenhuis

Deel dit artikel