Kijkje achter de schermen

Op dit moment wordt keihard gewerkt aan de bouw van de nieuwe IC Neonatologie voor ernstig zieke en te vroeg geboren baby’s. De twee afdelingen van het Emma Kinderziekenhuis, momenteel nog aan Vumc- en AMC-zijde, vormen vanaf begin 2022 het grootste neonatologische expertisecentrum van Europa. Zowel de afdelingen Verloskunde, als de afdelingen Neonatologie gaan hierin samenwerken. Wij nemen een kijkje achter de schermen om te zien wat met uw steun wordt gerealiseerd.

Bouw in volle gang

Momenteel wordt gebouwd aan het eerste deel van de afdeling. Hier komen 9 single-bed units (eenpersoonskamers), 3 kamers voor een zieke moeder en een zieke pasgeborene samen (couplet care), 2 tweelingkamers en 1 drielingkamer. Daarnaast is er veel aandacht voor faciliteiten voor ouders en verzorgers. Zo komt er een skills-lab waar ouders en verzorgend personeel de nodige medische handelingen kunnen leren en komt er een ontspanningsruimte met onder meer een powernap-bank voor het verzorgend personeel. Het eerste deel van de afdeling zal begin 2022 zijn deuren openen, waarna het tweede identieke deel in 2023 volgt.

“Veel ruimtes zijn nu soms nog moeilijk herkenbaar, maar alles begint echt steeds meer vorm te krijgen”, vertelt Marjo Willemsen, IC neonatologie verpleegkundige en projectcoördinator van de nieuwe afdeling. “De wanden worden gestuukt en de leidingen voor perslucht en zuurstof zijn aangelegd.”

Family Integrated Care

“Intensieve zorg waarbij de familie centraal staat, dat is ons uitgangspunt. Op de nieuwe afdeling kunnen ouders altijd bij hun kind blijven, ook wanneer de moeder zelf nog intensieve zorg nodig heeft”, vertelt Tessa Moring, teamleider verloskunde.

Op de nieuwe afdeling worden zogenoemde ‘Couplet Care’ kamers gerealiseerd. Hier kan zorg aan zowel moeder als kind worden gegeven door een gespecialiseerd team van IC Neonatologie- en Verloskunde verpleegkundigen tezamen met zorgondersteuners.

Samen voor de beste zorg

Middels scenariotrainingen en klinische lessen worden zorgprofessionals getraind om te werken op de nieuwe single-bed units en couplet care units. Ook leren de Verloskunde verpleegkundigen en de IC Neonatologie verpleegkundigen meer over elkaars vakgebied zodat zij elkaar goed kunnen aanvullen, bijvoorbeeld wanneer de pas bevallen moeder zorg nodig heeft na een heftige bevalling. Denk hierbij aan een keizersnee of aan een zwangerschapsvergiftiging. “We gaan allemaal naar een nieuwe afdeling, met nieuwe werkprocessen en nieuwe collega’s. Dat is spannend, maar vooral heel uitdagend en leuk. We kunnen samen immers nog betere zorg bieden aan onze patiënten, groot en heel klein,” vertelt Marjo.

Deel dit artikel