Kinderartsen uit het Emma maken in Malawi het verschil

De Global Child Health Group is een groep kinderartsen met expertise op het gebied van internationale kindergeneeskunde die haar basis heeft binnen het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC. Zij doen onderzoek en richten zich op onderwijs en training in onder andere Malawi (Oost-Afrika). Met veel expertise op het gebied van kindergeneeskunde in de tropen zetten de kinderartsen zich in om zoveel mogelijk zieke kinderen, waar ook ter wereld, te kunnen helpen.

Twintig jaar geleden bedacht toenmalig directeur van het Emma Kinderziekenhuis, prof. dr. Hugo Heymans, dat de Global Child Health Group onderdeel moest worden van het Emma kinderziekenhuis. Om kinderartsen te stimuleren ook buiten de muren van het Emma te kijken als het ging om kindergeneeskunde.

Prof. dr. Michaël Boele van Hensbroek, kinderarts en directeur van de Global Child Health Group: “Met de Global Child Health Group beslaan we inmiddels heel veel gebieden wat kindergeneeskunde betreft. Denk aan bijvoorbeeld malaria- en ondervoedingsonderzoek en neonatale zorg (de zorg voor zieke of vroeggeboren baby’s, red.). Samen met de artsen, specialisten en onderzoekers proberen wij actuele medische onderwerpen in ontwikkelingslanden op te pakken, om de gezondheid van kinderen structureel te verbeteren”

De Global Child Health Group als kenniscentrum in Nederland

“We zijn binnen Nederland uniek met onze activiteiten en de tijd is gekomen om ons ook meer te presenteren als kenniscentrum Global Child Health Group in Nederland zelf. We kunnen dan de zorg bieden aan kinderen die in de tropen ziek zijn geworden na een vakantie of nadat ze als migrant naar Nederland zijn gekomen. Als kenniscentrum willen we ook vraagbaak voor kinderartsen in Nederland kunnen zijn.”

Kindersterfte aanpakken

“Ik heb in ontwikkelingslanden gewerkt met heel gemotiveerde lokale en internationale collega’s die onvermoeibaar leken. Na bijvoorbeeld het leven van een kind gered te hebben, stonden zij alweer klaar om het volgende ernstig zieke kind te helpen. Al die ervaringen hebben mij gevormd en gemotiveerd. Het is de reden dat ik tot op de dag van vandaag veel van mijn energie hierin stop. Als ik kijk naar mijn werk, dan kan ik stellen dat het grootste probleem in ontwikkelingslanden de kindersterfte is. Vaak zijn het kinderen onder de vijf jaar die het niet redden. Dus kijken we hoe we als groep een bijdrage kunnen leveren aan het verlagen van kindersterfte. Door mensen op te leiden en studenten geneeskunde te stimuleren, hoop ik op termijn mijn stokje weer over te kunnen dragen.”

Kinderarts-intensivist Job Calis, die vanuit de Global Child Health Group voor langere tijd in Malawi werkte, zette vanuit de stad Blantyre (Malawi) een speciale kinder Intensive Care (kinder-IC, red) op: “De kinder IC is de reden waarom ik begin november opnieuw naar Malawi ben afgereisd voor een speciale conferentie. Samen met de collega’s van de kinder IC’s uit Amsterdam, Oslo en Bristol willen we deze net opgerichte afdeling ondersteunen. Ons doel is om de kinder-IC helemaal zelfstandig te laten draaien.”

Verpleegkundigen opleiden en lokale mensen erbij betrekken

“Toen ik hier twee jaar geleden kwam, stond er alleen een gebouw en wat apparaten. Op de afdeling werkten geen IC-verpleegkundigen, maar reguliere verpleegkundigen. De helft daarvan kwam rechtstreeks uit de schoolbanken. In Nederland kan dat niet zomaar, want daar moet je een speciale opleiding volgen. We hebben er de afgelopen twee jaar dus voor gezorgd dat de verpleegkundigen in Blantyre zo goed mogelijk opgeleid zijn. Verder hebben we protocollen ontwikkeld en ervoor gezorgd dat één van de verpleegkundigen opleider is en zo zelf nieuwe kinder-IC verpleegkundigen kan opleiden. Omdat er weinig dokters zijn in Malawi kun je als individu echt het verschil maken. Helemaal als je er lokale mensen bij betrekt. We leiden mensen op, en daar zijn de kinderen bij gebaat: zo krijgen ze goede zorg.”

Deel dit artikel