Lessen in geluk

Het is niet altijd even leuk om als kind in het ziekenhuis te worden opgenomen. Zo heb je vaak pijn of kan je vrienden en familie niet regelmatig zien. De Gelukskoffer kan helpen om op een andere manier naar deze omstandigheden te kijken. Medisch pedagogisch medewerkers Danielle Loup en Sonja Scholte vertellen waarom de Gelukskoffer zo belangrijk is.

“De Gelukskoffer legt heel mooi uit dat omstandigheden maar een heel klein percentage zijn van je geluksgevoel. De situatie hier is dat je ziek bent, maar er is een heel groot stuk binnen het gevoel van gelukkig zijn waar je zelf invloed op hebt. De makers van de Gelukskoffer spreken van een geluksspier die je krachtiger en sterker kunt maken.” vertelt Sonja.

Danielle vult aan: “De Gelukskoffer bestaat uit zeven thema’s die allemaal met geluk te maken hebben, zoals dankbaarheid en positief denken. Op basis van deze thema’s kunnen wij kleinere interventies verzinnen die aansluiten bij het kind. Dit zijn creatieve activiteiten die we met ze kunnen doen, maar bijvoorbeeld ook dingen waarover we kunnen praten of filmpjes die we kunnen kijken. Het is vaak een kwestie van omdenken. Een mooi voorbeeld is het rollenspel met de roze en de zwarte bril. Wanneer een kind de zwarte bril op doet dan ziet hij alles heel donker, hierna bekijk je dezelfde situatie, maar dan met een roze bril. Alle andere onderdelen van de Gelukskoffer hebben hetzelfde als doel: waar word je gelukkig van? Je kan het met kinderen hebben over wat er wel goed gaat en wat het kind nog wel kan, hier zie je kinderen van opbloeien.”

Deel dit artikel