Onderzoek maakt draadloze monitoring mogelijk

Terwijl achter de schermen in het Emma Kinderziekenhuis hard gewerkt wordt aan de nieuwe afdeling voor de allerkleinsten, vindt ondertussen belangrijk wetenschappelijk onderzoek plaats om de zorg voor deze kinderen nog beter te maken. Wij spraken Dr. Jeroen Hutten (Kinderarts-Neonatoloog) en Anouk Scholten (promovendus Neonatologie) over twee innovatieve studies die de zorg voor de allerkleinsten nog beter maken.

Monitoring zonder draadjes

Momenteelwordt onderzocht of een draadloze, niet-klevende band, de ‘Bambi band’, minstens net zo goed de hartslag en de ademhaling kan registreren door de spieractiviteit van de belangrijkste ademhalingsspier te meten als de huidige techniek. De huidige techniek maakt gebruik van drie plakelektroden met draden. Deze plakkers kunnen de kwetsbare huid van pasgeborenen beschadigen en de draden zitten in de weg bij verzorging en ouder-kind interactie. De band zou dus een draadloos en huidvriendelijk alternatief kunnen zijn. Inmiddels is de band veelvuldig getest en zal de data worden gebruikt om een CE-keurmerk aan te vragen. Als de band dit keurmerk krijgt, mag het worden gebruikt in plaats van alle draadjes en plakkers!

Technische innovaties kunnen de zorg en uitkomst voor de allerkleinsten verbeteren en de opname zo prettig mogelijk maken voor zowel de patiënt als ouders

Jeroen Hutten, Kinderarts-Neonatoloog

Onderzoek naar activiteit van het middenrif

In een ander onderzoek wordt gekeken of de huidige monitoring van de ademhaling kan worden verbeterd door de spieractiviteit van de belangrijkste ademhalingsspier te meten. Dit geeft inzicht in de ademhalingsinspanning van het kind.

Deel dit artikel